OrangeGas Lionhearts Icehockey Academy

 

Het OrangeGas Lionhearts Icehockey Academy (RTC) is het opleidingscentrum van Noord Nederland.

IJshockey, ook wel de snelste teamsport ter wereld genoemd, is een mondiale sport die in grote delen van de wereld tot één van de meest favoriete sporten behoort. Grote traditionele ijshockey landen zijn Canada, de Verenigde Staten, Rusland, Zweden, Finland en de Tsjechische Republiek. De laatste jaren is ijshockey sterk ontwikkeld in landen als Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken.

In totaal zijn er 73 landen aangesloten bij het IIHF (International Ice Hockey Federation) en zijn er rond de 1.8 miljoen geregistreerde ijshockey spelers.

In Nederland is de ijshockeysport nog relatief klein in omvang maar groot in ambitie. Hoewel de sport momenteel buiten het topsport beleid van het NOC NSF valt, heeft de NIJB (Nederlandse IJshockey Bond) de ambitie om zich te kwalificeren voor de olympische spelen van 2026.

Om deze ambitie te realiseren is de NIJB in 2012 begonnen met het herstructureren van haar technisch beleid, waarin werving van jong talent en opleiding van trainers en coaches centraal staat.

Op dit moment staat Nederland op de 25ste plaats op de wereldranglijst en zal in de top 16 moeten zien te komen om deelname aan de Olympische Spelen realistisch te maken. Dit moet realiseerbaar zijn door de huidige generatie spelers kwantitatief en kwalitatief hoogwaardige trainingsfaciliteiten te bieden. Dit in combinatie met een goede persoonlijke begeleiding binnen en buiten de sport.

De opleiding en begeleiding van spelers wordt in eerste instantie door de club gedaan waar de speler bij aangesloten is. Echter voor de talentvolle spelers zullen extra faciliteiten aangeboden moeten worden om de ambitie; deelname Olympische Spelen 2026, te realiseren.

Deze extra faciliteiten worden voor de noordelijke ijshockey clubs verzorgd door het RTC. De clubs waar het RTC Noord Nederland zich met name op richt zijn Leeuwarden Capitals, Gijs Bears Groningen, Unis Flyers Heerenveen, Amstel Tijgers Amsterdam en Blue Mountain Cougars Hoorn. Het RTC is gevestigd in Heerenveen en werkt nauw samen met de NIJB, Thialf BV en Topsport NOORD.