Marco Postma

Mijn naam is Marco Postma en ben 31 jaar oud.

Vanaf mijn 4e jaar speel ik ijshockey, vanaf mijn eerste aanraking met het ijs in Leeuwarden was ik verkocht.

In Leeuwarden heb ik een super jeugdopleiding doorlopen, met veel trainers die ik nog steeds dankbaar ben voor alles dat zij mij allemaal hebben geleerd. Nu op mijn 31ste begin ik mij te beseffen dat ik niet zo heel veel jaren meer kan spelen op topniveau. Daarom geniet ik van elk seizoen, wedstrijd en training die ik mag meemaken.

Loopbaan

Op mijn 4e ben ik begonnen in Leeuwarden, waar ik fantastische jaren heb gehad. Op mijn 10e ben ik gevraagd om in Heerenveen te spelen. Hier heb ik tot mijn 15e gespeeld.

Inmiddels speelde ik in het U16 nationaal team en werd ik gevraagd om in Duitsland te komen spelen (Krefeld). Hier heb ik één jaar in de jeugd gespeeld en werd ik helemaal klaargestoomd voor de Nederlandse eredivisie.

Ik heb zeven seizoenen in Heerenveen gespeeld. Met dit team heb ik verschillende malen in de finale van het landskampioenschap gestaan, maar we zijn helaas nooit kampioen geworden.

Op mijn 25e heb ik het besluit genomen om in Nijmegen te gaan spelen. Met dit team hebben we in mijn eerste jaar de bekerfinale gewonnen en in het tweede jaar het landskampioenschap.

Na een korte terugkeer naar Heerenveen heb ik een half jaar in Duitsland gespeeld. Daarna drie mooie seizoenen in Den Haag, ook hier is de beker- en landstitel behaald. Sinds dit seizoen (2014-2015) speel ik weer in Heerenveen.

Nederlands team

Mijn eerste interland speelde ik toen ik 16 jaar was. Inmiddels heb ik bijna 90 interlands gespeeld en verschillende toernooien meegemaakt. Het hoogtepunt was het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Hongarije en Duitsland, waarbij de Olympische Spelen ineens heel dichtbij kwamen.

Trainer

Al vanaf jongs af aan ben ik zeer geïnteresseerd in het trainersvak. Op mijn 18e ben ik begonnen met stage lopen bij toptrainer Ivan Kocanda, waarbij ik een jaar lang mee mocht helpen bij de jeugdopleiding van Heerenveen.

Een jaar later mocht ik mijn eigen team gaan trainen, dit was het U17 team van Heerenveen. Als beloning  ben ik door Alex Anjelic gevraagd om een groot internationaal ijshockeykamp te komen trainen. Deze kans heb ik natuurlijk met beide handen aangepakt en twee jaar aan dit kamp deelgenomen.

Het jaar daaropvolgend heb ik de U12, U14 en U17 getraind, dit heb ik drie jaar gedaan totdat ik voor Nijmegen ging spelen.

In Nijmegen heb ik twee jaar het U14 team getraind.

Tijdens mijn verblijf in Duitsland heb ik de junioren geassisteerd bij de trainingen.

In Den Haag gaf ik met Marijn den Dulk drie jaar training aan alle jeugdteams en was ik coach van U17.

Vorig jaar zomer ben ik gevraagd om het nationaal team U14 te trainen en coachen. Dit is voor mij een geweldige uitdaging, om met jonge talenten uit heel Nederland te werken. Dit doe ik samen met Ron Berteling, waar ik de komende jaren nog veel van hoop te leren.

Op dit moment ben ik trainer bij de Flyers, hier train ik de U8, U10, U12 en de U14. Tevens ben ik coach van de U12.

Ik vind het geweldig om met kinderen samen te werken. Mijn doel is om iedereen beter te maken op elk vlak.

Lionhearts programma

In de loop der jaren heb ik veel ervaring op kunnen doen in zowel binnen- als buitenland, als speler maar ook als trainer. Deze ervaringen wil ik graag overbrengen door middel van dit programma. Ik sta te trappelen om specifiek met deze talenten aan het werk te gaan. In dit programma hebben we de mogelijkheid om dieper op technieken en spelsituaties in te gaan. Hier is tijdens de normale training geen tijd voor, of het talent bij de rest van de kinderen ontbreekt. Ik zou willen dat ik 25 jaar geleden de mogelijkheid had gehad om school en sport op deze wijze te combineren. Daarvoor moest ik indertijd naar Duitsland.